torsdag, oktober 18, 2007

Texten

Till Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Vi har uppmärksammat att Samhall AB ett statligt företag med uppgift att ge arbetshandikappade människor anpassat arbete brister i sitt uppdrag. Människor kommer i kläm genom neddragningar nedläggningar av viktiga verksamheter runt om i landet. Vi har också insett att företagsledningen inte vill träffa de drabbade utan verkar inte bry sig om vad som händer med människorna. Det finns exempel på att sjukskrivningar har ökat i samband med nedläggningar och ökade arbetsresor vilket för många är väldigt jobbigt även här brister Samhall i sitt uppdrag! Vi som skriver under detta upprop gör det i förhoppningen att det finns i regeringen den viljan man i valrörelsen sa sig stå för att minska utanförskapet. Nu riskerar flera som inget hellre vill än att arbeta bli utslagna och tvingade in i försäkringssystemet för att kunna försörja sig så gott det går. Som ansvarig minister har du ett övergripande ansvar över Samhall AB! Alla kan drabbas av ett handikapp och behöva ett arbete på Samhall därför är det av största vikt att det företaget klarar av framtida behov men även dem behoven som redan idag finns arbetslösheten är stor bland arbetshandikappade idag! Finns folk i kö på varje arbetsförmedling för att få ett anvisat jobb på Samhall AB.
Vi vill att du seriöst ser över hur situationen idag är inom Samhall och dess företagsledning.

tisdag, oktober 09, 2007

Öppet brev Rsmh i Emmaboda

Öppet brev till

Samhalls VD Birgitta Böhlin och

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin!



Hej!
Människor med psykiska diagnoser och psykisk ohälsa av skilda slag, har idag väldigt svårt att få ett jobb på Samhall AB och många har svårt kunna behålla ett jobb på Samhall. Vi har märkt detta under flera år nu verkar det vara ännu värre. Samhall drivs enligt vårt sätt att se det inte som syftet med verksamheten föreskriver utan den ekonomiska vinsten kravet på lönsamhet driver människor bort från företaget och många får inte ens chansen att komma in.

Man kan räkna vinster olika i detta fall borde man räkna med den sociala och samhällsekonomiska vinst det innebär att funktionshindrade har ett arbete. Vilket vida överstiger den rent företagsekonomiska vinsten i bolaget. Men om fler och fler ställs utanför minskar den vinsten radikalt. Vi har hört från regeringshåll att minska utanförskapet är prioriterat. Därför ställer vi oss frågan varför använder då staten inte sitt eget bolag samhall bättre? Utan man nöjer sig med den rent företagsekonomiska vinsten men struntar i det andra som stärker människan och där av stärker samhället som helhet både ekonomsikt och mänskligt!

Vi i RSMH i Emmaboda ställer oss bakom samhalluppropet som beskriver förhållandena både inifrån företaget eftersom det är anställda som startat detta upprop och som själva drabbas dagligen av försämringarna! Men även visar samhalluppropet på det vi också hävdar att många funktionshindrade i dag inte ens får chansen utan hänvisas till det av regeringen så kallade utanförskapet. Och att man inte idag som syftet med verksamheten föreskriver uppfyller att ge dem anställda arbete efter deras förutsättningar och att finnas där behoven finns. Ska syftet följas? Om svaret är ja. Varför följs då inte detta? Är syftet omöjligt att följa? Ska ni förstärka/förändra syftet då? Ska Samhall fortfarande vara ett företag, som har uppdraget att ge meningsfullt arbete samt ett utvecklande sådant och bedriva rehabilitering för människor med olika funktionshinder? Vilka arbetshandikapp och funktionshinder är idag möjliga att förena med samhalls verksamhet? Dessa frågeställningar kräver svar. Här i Emmaboda lade man ner och bedriver i princip ingen verksamhet längre, detta märks och det är inte positivt för dem som behöver ett anpassat arbete!

Med vänliga hälsningar


Riksförbundet för Social och Mental Hälsa

Emmaboda
Lokalavdelning.
Antaget på medlemsmötet den 29 september 2007

till samhalluppropet